Docenten

Anne-Marie Somers


Anne-Marie Somers heeft een creatieve opleiding gevolgd aan St. Lucas in Boxtel en een akte Tekenen behaald in Den Bosch. Ze begeleidt al jaren beginnende en ervaren cursisten bij De Ark. Over haar bezieling zegt ze: “Ik neem u mee door de wereld van mijn schilderijen, die ik door de jaren heen heb gemaakt. Mijn rugzakje is volgeladen en alle gebeurtenissen en emoties heb ik geprobeerd te schilderen. Schilderen bevrijdt mij van mijn angsten en geeft mij voldoening. Het belangrijkste in mijn werk zijn kleuren en vormen, die ik samenvoeg tot een goede compositie, waarin maatschappij, mens en natuur een centrale rol spelen en waaraan je kunt zien wat mijn gevoelens zijn.” Haar schilderijen kenmerken zich door een veelzijdigheid aan onderwerpen, diverse stijlen en thema’s zoals mystiek en kleurgebruik, van uitbundig tot ingetogen. Dit in tegenstelling tot haar Twinkelschilderijen voor kinderen, die een frivole, lieflijke, romantische en fantasievolle wereld uitbeelden.  


Leo Coolegem


 Leo Coolegem (1945) is geboren en opgegroeid in de ‘Schôônste stad van ’t laand’ en misschien is dat van invloed geweest op zijn specialisme Portretschilderen, want hij is trots op zijn echtgenote, zijn twee dochters en vier kleinkinderen.

 

“Sedert 1977 wonen we tot onze volle tevredenheid in het prachtige Nieuwkuijk. Na een arbeidzame periode van ruim 40 jaar bij een werkgever (AMEV/Fortis) ben ik in mei 2006 met pensioen gegaan. Tekenen en schilderen doe ik al veel langer. Vijf jaar vóórdat we naar Nieuwkuijk verkasten, had ik me aangesloten bij de Tilburgse Kunstkring en daar ben ik nog steeds actief. Ik ben er vooral geïnspireerd en gevormd door de vele lessen van Jan Asselbergs. Hij heeft me de fijne kneepjes van het portretschilderen bijgebracht. Naast Asselbergs zijn er meer docenten geweest die hun kennis en kunde hebben overgebracht, zoals Ger Stallenberg, Mieke Engering en Rien Claessen. Het heeft geleid tot de docent die ik nu ben en die eind 2014 in De Ark begon met 5 cursisten en inmiddels er 15 onder zijn hoede heeft.

 

  

  


Ria Samuels


Ria Samuels (1939) is opgeleid als docent handwerken en naaldvakken en geeft sinds 1992 de cursus quilten bij De Ark.

In het begin was dit voornamelijk het maken van kleding in de loop van de tijd is dit overgaan naar patchwork. De vaste groep van 12 deelnemers is in de loop van drie decennia een vriendinnenclub geworden, die sterk bij elkaar betrokken is en lief en leed deelt.

 

De gemiddelde leeftijd in deze groep ligt boven de 70. Gezelligheid is hier troef, de leden werken intensief samen, helpen elkaar en vinden het leuk om samen bezig te zijn. Ria fungeert daarbij als gastvrouw, zorgt dat ze op tijd is, zet koffie en thee en heeft een luisterend oor voor de deelnemers.

 

Op haar staat van dienst staat ook dat ze gedurende 23 jaar, 1 dag per week, gewerkt heeft als docent/vrijwilliger bij de Stichting Vluchtelingwerk.

Astrid Kivits


Astrid Kivits (1972) heeft de opleidingen glazuurtechnieken (Duncan teacher), Make-Up Artist en Face & Body Art gedaan. Ze geeft al jaren met veel liefde en plezier les in allerlei creatieve kunstvormen, in haar eigen atelier én op locatie.

 

“Ik maak en unieke urnen beelden en 

unieke urnen in opdracht. Daarnaast word ik regelmatig gevraagd als Make-Up Artist en voor Face & Body Art op festivals, feesten, beurzen en andere evenementen. Begin deze eeuw heb ik de liefde voor keramiek ontdekt, waarin ik mijn verhaal kwijt kan en rust vind. Met klei werken heeft een helende en troostende werking. In 2018 ben ik als keramiekdocente bij De Ark begonnen en dat bevalt mij ontzettend goed. Iedereen is creatief: ‘kan niet - bestaat niet’. Ben je benieuwd of keramiek ook iets voor jou is, kom dan eens gezellig binnenlopen en kijken.”

 

 


Jacqueline en Diny


Krea4kids wordt gegeven door Diny Koks en Jacqueline van Ooijen (l), twee ‘dikke’ Haarsteegse vriendinnen met veel creatieve gaven en onderwijservaring. Diny heeft bijvoorbeeld 20 jaar met veel plezier handvaardigheid gegeven op de Jenaplanschool in Bokhoven. “Vaak zijn daar veel mooie projecten uit voortgekomen. Ik blijf het leuk vinden om ergens iets in te zien en van niets iets te maken. Daar kan ik mijn fantasie in kwijt en dat is wat ik aan kinderen door wil geven. Het is voor mij ook heel belangrijk dat de kinderen er plezier in hebben en graag komen. En dan gaat het niet om een prestatie. Een kind dat geeft wat het heeft, verdient altijd een tien”.  

Ook voor Jacqueline geldt dat ze het: “Heerlijk vindt om creatief bezig te zijn. Toen Diny mij vroeg om samen met haar de workshop Krea4kids te begeleiden, heb ik gelijk ‘Ja’ gezegd. Vooral omdat ik werken met kinderen geweldig vind en graag met Diny samenwerk. Wij zien er naar uit”! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rinske van Mensvoort


Rinske van Mensvoort (40 jaar) is een creatieve duizendpoot. Onvoorstelbaar dat alles wat ze aanpakt, vaak uitmondt in fraaie kunstobjecten (o.a. expositie Voorste Venne). Ze woont in Udenhout met partner Henry en dochter Lizzy (10). Ook Rinske heeft na het HAVO Sint Lucas in Boxtel gedaan, nog even aan de kunstacademie in Tilburg geroken en daarnaast opleidingen gevolgd voor directiesecretaresse en Medewerker Maatschappelijke Zorg. “Ik ben inmiddels 10 jaar zelfstandig ondernemer als wever van babydraagdoeken, sjaals en accessoires, zoals tassen. Ik teken en schilder al mijn hele leven. Het liefst teken ik portretten met pastelpotloden en schilder ik met aquarelverf. Ook linosnedes maken en zeefdrukken heb ik sinds kort weer opgepakt, evenals keramiek, iets wat ik al heel erg lang wilde. Ik vind het heerlijk om met mijn handen in de klei te zitten en te experimenteren met glazuren. Ik heb erg veel zin om bij De Ark aan de slag te gaan als begeleider van de keramiekgroep op maandagmiddag. Het doet mij een plezier om mensen kennis bij te brengen en daarbij te kijken naar waar hun interesses liggen, wat ze willen leren en hoe ik met mijn persoonlijke aanpak mensen wat nieuws kan bijbrengen of helpen hun kennis uit te breiden”, aldus Rinske

Jan Meijs


Jan Meijs (1953) is geboren en getogen in Nieuwkuijk. Hij tekende als kind op de kleuterschool al “van alles” en meer dan gemiddeld, met de nonnen als zijn eerste fanclub. “Bij mijn opleiding tot huisschilder deden we veel aan reclametekenen en -schilderen. Ook tijdens mijn werk heb ik nog veel reclame en letters geschilderd. 

 

 

Later ben ik gaan volks-schilderen (aan de hand van voorbeelden en patronen), met olieverf, in pastel en acryl en meestal met de natuur als onderwerp.” In1989 experimenteerde hij succesvol met aquarel. “Na enkele jaren aanmodderen ging het steeds beter; ben ik echt ‘verslaafd’ geraakt." In 1993 is hij gestart als lid van De Ark en in ’95 les gaan geven. "Ik schilder het liefs zeer realistisch met aquarel, maar ben ook bezig met water verdunde olieverf en dan wat losser geschilderd." 

 

 


Suzanne van Hal


Wie www.schilderijaandewand.nl googelt maakt gelijk kennis met de intrigerende stijl van kunstenaar Suzanne van Hal. Ze schildert en tekent al van jongs af aan en na haar opleiding Schilderen, Tekenen en Reclame aan de vakschool voor creatief talent in Boxtel, Sint Lucas, heeft ze zich vooral gespecialiseerd in het schilderen van dieren. Haar laatste succesvolle ‘vissenserie’ was binnen no time uitverkocht. Ze verstaat de kunst van het perfect weergeven van bijvoorbeeld glinsterende schubben, een glanzende vacht of veren en snorharen. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet all round is en op verzoek ook portretten of iets anders maakt. Over het overdragen van kennis aan cursisten zegt ze: “Ik leer mensen vooral goed kijken, maar ook spelen met anatomische vormen, het gebruik van kleuren, lichtinval en een eigen touch geven aan het werk. Het is realistisch schilderen met de kunst om het karakter van een dier, mens of ding weer te geven en de dingen niet mooier te maken dan ze zijn. Neem de pauw, die heeft prachtige veren, maar een echte rotkop en die moet je ook schilderen”, aldus Suzanne die met veel plezier de uitdaging bij De Ark aangaat.      

 

 


Frans Dingemans


Creativiteit zit bij Frans Dingemans (1950) in zijn bloed. In zijn jonge jaren heeft hij de goud- en juweliersopleiding gedaan en mooie sieraden ontworpen in de tijd dat hij werkzaam is geweest in deze branche. Een nieuwe uitdaging vond hij in de schoenenmode als medeoprichter en general manager van Fred de la Bretoniere. In zijn vrije tijd ging hij beeldhouwen bij Kunstencentrum Waalwijk (voorheen stichting De Terp), waar hij gedurende een tiental jaren gevormd werd door beeldhouwer Henk de Jong, de vaste beeldhouwdocent van Bleu et Vert. De afgelopen jaren is het Michiel van Pinxteren die als vakman, professioneel en vrij kunstenaar zijn kennis, met name over de techniek van het bewerken van steen, aan hem overdraagt.

 

Frans Dingemans is geboren en getogen in Waalwijk, maar woont al sinds 1981 in Vlijmen.

Zijn beeldhouwwerken kenmerken zich door ronde, organische vormen die hij op verrassende wijze combineert met strakke vormen. 

Zijn stijl wordt omschreven als figuratief/abstract. “In mijn begeleiding van cursisten wil ik laten zien wat je met stenen kunt doen. Iedereen moet zichzelf kunnen ontplooien en van belang daarbij is dat je mensen in hun waarde laat en stimuleert om hun creativiteit te ontdekken. Het ontwikkelen van een eigen identiteit en stijl zijn belangrijk.”